Jadłospis dla dzieci powyżej pierwszego roku życia Grupa I, II i III

od dnia 16.09.2019 r. do dnia 20.09.2019 r.

 

Dzień tygodnia

POSIŁEK I

POSILEK II

POSIŁEK III

ALERGENY

 

 

PONIEDZIAŁEK

 

- herbata z cytryną

- pieczywo mieszane

- masło

- ser żółty

- pomidor

- zupa – krem

kalafiorowa na

wywarze mięsnym

- owoce

- woda, sok      

- pieczeń

wieprzowa

- sos własny

- ziemniaki

- buraczki

gotowane, tarte

1,7,9,

WTOREK

- herbata ziołowa

- pieczywo mieszane

- masło

- płatki owsiane

na mleku

- żurawina suszona

- rosół drobiowy

z makaronem

- owoce

- woda, sok

- kurczak

gotowany

- sos

potrawkowy

- ryż na sypko

- marchewka

gotowana

1,3,7,9,

ŚRODA

    

- herbata owocowa

- pieczywo mieszane

- masło

- pasta jajeczna

ze szczypiorkiem

- rzodkiewka

- zupa ogórkowa

na wywarze

mięsnym

- galaretka

owocowa

- woda, sok

- gulasz z indyka

- kasza jaglana

- brokuł

gotowany

1,3,7,9,10,

 

 

CZWARTEK

  

- bawarka, herbata

- pieczywo mieszane

- masło

- szynka wieprzowa

- papryka

- zupa jarzynowa

z czerwoną

soczewicą na

wywarze mięsnym

- owoce

- woda, sok

- pulpety

gotowane

- sos koperkowy

- ziemniaki

- surówka z

kiszonej

kapusty

1,3,7,9,10,

 

 

PIĄTEK

  

 

 

- herbata owocowa

- pieczywo mieszane

- masło

- twarożek ze

śmietanką

- ogórek zielony

- zupa szpinakowa

na wywarze

mięsnym                                                    

- ciasto biszkoptowe

(wypiek własny)

- woda, sok

- ryba po grecku

- sos pomidorowy

- ziemniaki

1,3,4,7,9,

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

Jadłospis jest zgodny z aktualnymi normami żywienia dla danej grupy wiekowej, populacji polskiej, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.

    

Sporządził: Renata Maizenhilder

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok