Jadłospis dla dzieci powyżej pierwszego roku życia Grupa I, II i III

od dnia 15.07.2019 r. do dnia 19.07.2019 r.

 

Dzień tygodnia

POSIŁEK  I

POSILEK  II

POSIŁEK III

ALERGENY

 

 

PONIEDZIAŁEK

 

- herbata z cytryną

- pieczywo mieszane

- masło

- pasta jajeczna

  ze szczypiorkiem

     

- zupa pomidorowa

  z makaronem na

  wywarze mięsnym

- chrupki

  kukurydziane

- woda, sok

     

   

- schab gotowany

- sos chrzanowy

- ziemniaki

- bukiet jarzyn

1,3,7,9,10,

WTOREK

 

- herbata owocowa

- pieczywo mieszane

- masło

- zupa budyniowa

  na mleku

- syrop jagodowy

- rosół drobiowy

  z ryżem

- owoce

- woda, sok

- kurczak

  duszony

- sos własny

- kasza jaglana

- marchewka

  gotowana

1,3,7,9,

ŚRODA

    

- herbata z cytryną

- pieczywo mieszane

- masło

- serek kanapkowy

- ogórek zielony

- krupnik z kaszą

  bulgur na

  wywarze mięsnym

- owoce

- woda, sok

- pieczeń rzymska

- sos pomidorowy

- ziemniaki

1,7,9,

 

 

CZWARTEK

   

- bawarka, herbata

- pieczywo mieszane

- masło

- pasta z szynki

  drobiowej z

  koperkiem

- zupa- krem

  brokułowa na

  wywarze mięsnym

- ciastka kruche

- woda, sok

- gulasz z indyka

- kasza wiejska

- buraczki

  gotowane, tarte

1,3,7,9,10

 

 

PIĄTEK

   

 

 

- herbata ziołowa

- pieczywo mieszane

- masło

- ser żółty

- pomidor

- kapuśniak z

  kiszonej kapusty

  na wywarze                                                        

  mięsnym

- galaretka

  owocowa

- woda, sok

- jajecznica na

  maśle

- ziemniaki puree

- szpinak duszony

1,3,7,9,

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

Jadłospis jest zgodny z aktualnymi normami żywienia dla danej grupy wiekowej, populacji polskiej, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.

    

Sporządził:    Renata Maizenhilder

       

Jadłospis dla dzieci powyżej pierwszego roku życia Grupa I, II i III

od dnia 22.07.2019 r. do dnia 26.07.2019 r.

 

Dzień tygodnia

POSIŁEK  I

POSILEK  II

POSIŁEK III

ALERGENY

 

 

PONIEDZIAŁEK

 

- kakao, herbata

- pieczywo mieszane

- masło

- dżem truskawkowy

     

- zupa pomidorowa

  z ryżem na

  wywarze mięsnym

- biszkopty

- woda, sok

     

   

- pieczeń

  wieprzowa

- sos własny

- kasza wiejska

- buraczki

  gotowane, tarte

1,3,7,9,

WTOREK

 

- herbata z cytryną

- pieczywo mieszane

- masło

- pasta z makreli

  w oleju z

  koperkiem

- ogórek zielony

- rosół drobiowy

  z makaronem

- owoce

- woda, sok

- kurczak

  gotowany

- sos potrawkowy

- ryż na sypko

- marchewka

  gotowana

1,3,4,7,9,10,

ŚRODA

    

- herbata owocowa

- pieczywo mieszane

- masło

- płatki owsiane

  na mleku

- żurawina suszona

- zupa ogórkowa na

  wywarze mięsnym

- galaretka

  owocowa

- woda, sok

- łopatka

  gotowana

- sos

  musztardowy

- ziemniaki

- brokuł

  gotowany

1,7,9,

 

 

CZWARTEK

   

- herbata ziołowa

- pieczywo mieszane

- masło

- szynka wieprzowa

- pomidor

- zupa- krem

  kalafiorowa na

  wywarze mięsnym

- ciastka kruche

- woda, sok

- bitki z indyka

- ziemniaki puree

- surówka z selera

  i jabłka

1,3,7,9,10

 

 

PIĄTEK

   

 

 

- kawa Inka z

  mlekiem, herbata

- pieczywo mieszane

- masło

- pasta z żółtego sera

  ze szczypiorkiem

- rzodkiewka

- zupa

  wielowarzywna na

  wywarze mięsnym                                                   

- owoce

- woda, sok

- jajko gotowane

- sos pomidorowy

- makaron

1,3,7,9,10,

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

Jadłospis jest zgodny z aktualnymi normami żywienia dla danej grupy wiekowej, populacji polskiej, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.

    

Sporządził: Renata Maizenhilder   

           

 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok