Jadłospis dla dzieci powyżej pierwszego roku życia Grupa I, II i III

od dnia 11.11.2019 r. do dnia 15.11.2019 r.

 

Dzień tygodnia

POSIŁEK I

POSILEK II

POSIŁEK III

ALERGENY

 

 

PONIEDZIAŁEK

 

    ŚWIĘTO

     ŚWIĘTO

     ŚWIĘTO

 

WTOREK

- herbata z cytryną

- pieczywo mieszane

- masło

- parówka na ciepło

- ogórek kiszony

- krupnik z kaszą

jaglaną na

wywarze mięsnym

- owoce

- woda, sok

- udziec z indyka

duszony

- sos własny

- ziemniaki

- fasolka

  szparagowa

1,7,9,10,

ŚRODA

    

- herbata ziołowa

- pieczywo mieszane

- masło

- serek topiony

- pomidor

- rosół drobiowy

z makaronem

- owoce

- woda, sok

- kurczak

gotowany

- sos potrawkowy

- ryż na sypko

- marchewka

gotowana

1,3,7,9,

 

 

CZWARTEK

  

- herbata owocowa

- pieczywo mieszane

- masło

- kaszka manna

na mleku

- syrop malinowy

- kapuśniak z

włoskiej kapusty

na wywarze

mięsnym

- ciasto biszkoptowe

z jabłkiem

(wypiek własny)

- woda, sok

- gulasz

wieprzowy

- ziemniaki

- buraczki

gotowane, tarte

1,3,7,9,

 

 

PIĄTEK

  

 

 

- herbata z cytryną

- pieczywo mieszane

- masło

- pasta jajeczna

ze szczypiorkiem

- zupa- krem

szpinakowa na

wywarze mięsnym

- galaretka

owocowa                              

- klopsy rybne

- sos pomidorowy

- ziemniaki

- kalafior

gotowany

1,3,4,9,10,

Dla dzieci wymagających diet eliminacyjnych jadłospis jest odpowiednio modyfikowany.

Jadłospis jest zgodny z aktualnymi normami żywienia dla danej grupy wiekowej, populacji polskiej, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.

    

Sporządził: Renata Maizenhilder

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok