Informacja dotycząca żywienia dzieci w Żłobku „Złoty Promyk” w Nowym Tomyślu

 Informujemy, że w naszej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Należą do nich :

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

    a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;

    b) maltodekstryn na bazie pszenicy;

    c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

    d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym ` alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne;

    a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

    b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

    a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojoweggo;

    b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306) naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia   

        sojowego;

     c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

     d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

    a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

    b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie,  pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia 

    lub orzechy Queens-land, a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego  

     pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

     Oznaczenia stosowne dla selera oraz produktów na bazie selera, seler korzeniowy (korzeń selera naciowego), ziarna selera, łodyga selera, liść selera, soki warzywne z

     zawartością selera, sól selerowa.

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczynyw stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do

     spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

     Oznaczenia stosowne dla dwutlenku siarki oraz siarczynów E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkawego

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne;

 

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji wychowawczyni grupy, do której uczęszcza dziecko.

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.

Ok