Informacja dotycząca żywienia dzieci

w Żłobku „Złoty Promyk”

 w Nowym Tomyślu

 Informujemy, że w naszej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.

Należą do nich :

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a)syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;
  3. b)maltodekstryn na bazie pszenicy;
  4. c)syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d)zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym ` alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  6. Skorupiaki i produkty pochodne;
  7. Jaja i produkty pochodne;
  8. Ryby i produkty pochodne;
  9. a)żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  10. b)żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  11. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  12. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  13. a)całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojoweggo;
  14. b)mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306) naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  15. c)fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  16. d)estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  17. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  18. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  19. b) laktitolu;
  20. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie,  pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queens-land, a także produkty pochodne z wyjątkiemorzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  21. Seler i produkty pochodne;

 Oznaczenia stosowne dla selera oraz produktów na bazie selera

seler korzeniowy (korzeń selera naciowego), ziarna selera, łodyga selera, liść selera, soki warzywne z zawartością selera, sól selerowa.

  1. Gorczyca i produkty pochodne;
  2. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  3. Dwutlenek siarki i siarczynyw stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

Oznaczenia stosowne dla dwutlenku siarki oraz siarczynów

E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkawego

  1. Łubin i produkty pochodne;
  2. Mięczaki i produkty pochodne;

Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z wyżej wymienionych składników, prosimy o przekazanie takiej informacji wychowawczyni grupy, do której uczęszcza dziecko.

Szczegółowy wykaz przygotowywanych w Żłobku potraw oraz spis używanych w nich składników znajduje się do wglądu w administracji żłobka oraz na stronie internetowej: www.zlobekzlotypromyk.pl

 

PIECZYWO

Chleb kresowy: mąka żytnia, kwas żytni, płatki ziemniaczane, sól kamienna, woda.

Chleb mieszany: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól.

Chleb żytni 100% naturalny: mąka żytnia, kwas żytni, sól kamienna, woda.

 

DODATKI DO ŚNIADAŃ

Chrzan tarty: chrzan 62%, woda, cukier, mleko w proszku, sól, olej roślinny, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja konserwująca – pirosiarczyn sodu.

Dżem truskawkowy Międzychód: cukier, truskawki (50%), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja żelująca: pektyna.

Jogurt naturalny TOP TOMYŚL: mleko, mleko w proszku.

Musztarda Pegazus: woda, gorczyca, ocet, cukier, sól, przyprawy.

Pasta jajeczna: jajka gotowane,jogurt naturalny TOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), szczypiorek świeży, sól, pieprz.

Pasta z fileta z indyka: filet z indyka gotowany (Indyk biały z kotła TARCZYŃSKI: filet z indyka 93%,  woda, przyprawy i aromaty (zawierają soję), sól, glukoza, białko wieprzowe, skrobia, żelatyna wieprzowa, stabilizatory: polifosforany, karagen, cytryniany sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacze, izoaskorbinian sodu, askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. Może zawierać: gluten, mleko, orzechy, gorczycę, seler, sezam, jaja), jogurt naturalny TOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), szczypiorek świeży lub koper zielony.

Pasta z kiełbasy Dębowej: Kiełbasa Dębowa Tarczyński (mięso wieprzowe (97%), sól, przyprawy, stabilizator: cytryniany sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, Produkt może zawierać śladowe ilości: soi, glutenu, mleka, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, jaj.), jogurt naturalny TOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), szczypiorek świeży, musztarda Pegazus: (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól, przyprawy).

Pasta z makreli w sosie pomidorowym – filety z makreli, sos pomidorowy (woda, koncentrat pomidorowy, cukier, musztarda (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól, przyprawy, aromat), substancje zagęszczające: acetylowany adypinian diskrobiowy, guma guar; olej rzepakowy, sól, mąka pszenna, mieszanka przypraw, ekstrakt papryki słodkiej, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.), jogurt naturalny TOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), jogurt naturalny TOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), szczypiorek.

Pasta z makreli wędzonej: makrela wędzona, jogurt naturalny TOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), jogurt naturalny TOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), szczypiorek świeży.

Pasta z makreli w oleju: makrela w oleju (filet z makreli, olej rzepakowy, sól), jogurt naturalny TOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), musztarda (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól, przyprawy, aromat), szczypiorek świeży, sól.

Pasta z parówki: Parówka Paryżanka (mięso wieprzowe 70%, woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, stabilizator: cytrynian sodu, octan potasu, mleczan potasu, hydrolizowane białko roślinne (kukurydza, rzepak), białko wieprzowe, przyprawy (zawiera gorczyce, seler) ekstrakty przypraw, cebula, zioła, por, glukoza, aromaty, przeciwutleniacze, kwas askorbinowy, izoaskorbinian sodu, glutaminian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu),jogurt naturalny TOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), szczypiorek świeży.

Płatki kukurydziane Corn flakes: Grys kukurydziany (98,6%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu). Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych i orzechów.

 

PRODUKTY NA DRUGIE ŚNIADANIE

Budyń o smaku waniliowym lub śmietankowy z cukrem: mleko, budyń w proszku z cukrem (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, aromat, barwniki (kurkumina). Produkt może zawierać śladowe ilości mleka). 

Desery owocowe BOBO VITA – uzgodnione indywidualnie z rodzicami dziecka. Skład np.: sok z białych winogronach z zagęszczonego soku, gruszki, śliwki, morele, skrobia z tapioki, dzika róża, witamina C (kwas L-askorbinowy).

Galaretka owocowa: woda, galaretka (cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, barwniki (kurkuma, kompleksy miedziowe, chlorofil i chlorofili)).

Jogurt truskawkowy TOP TOMYŚL: mleko, wsad truskawkowy 13%, cukier, mleko w proszku.

Jogurt naturalny TOP TOMYŚL: mleko, mleko w proszku.

Kaszka ryżowa o smaku gruszkowym (lub inne): mleko lub woda, kaszka ryżowa (mąka ryżowa, cukier, maltodekstrna, węglan wapnia, proszek gruszkowy lub inny, witaminy (C, niacyna, B1, B6, A, kwas foliowy, D, biotyna), dwufosforan żelazowy, siarczan cynku, naturalny aromat gruszkowy).

Kaszka manna gotowana na mleku: mleko 2%, kasza manna, cukier.

Kisiel truskawkowy: woda, kisiel w proszku z cukrem (cukier, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty roślinne (marchwi, hibiskusa, krokosza), aromaty, sól witamina C. Może zawierać śladowe ilości mleka).

WĘDLINY

Filet zapiekany z indyka SOBKOWIAK: mięso drobiowe z indyka 80%, woda, sól, stabilizator: E451, E452, biała mleka (mleko, laktoza), substancja zagęszczająca: karagen, cukry: maltodekstryny, sacharoza, glukoza: błonnik pszenny, hydrolizat białka roślinnego, ekstrakt drożdżowy, aromat, wzmacniacz smaku: E621, przeciwutleniacz E316, E301, substancja konserwująca: azotyn sodu. Może zawierać: gluten, seler, soje, gorczyce, dwutlenek siarki.

Indyk biały z kotła TARCZYŃSKI: filet z indyka 93%,  woda, przyprawy i aromaty (zawierają soję), sól, glukoza, białko wieprzowe, skrobia, żelatyna wieprzowa, stabilizatory: polifosforany, karagen, cytryniany sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacze, izoaskorbinian sodu, askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. Może zawierać: gluten, mleko, orzechy, gorczycę, seler, sezam, jaja.

Kiełbasa Dębowa Tarczyński: mięso wieprzowe (97%), sól, przyprawy, stabilizator: cytryniany sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, Produkt może zawierać śladowe ilości: soi, glutenu, mleka, orzechów, selera, gorczycy, sezamu, jaj.

Parówka Paryżanka: mięso wieprzowe 70%,woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, sól, stabilizator: cytrynian sodu, octan potasu, mleczan potasu, hydrolizowane białko roślinne (kukurydza, rzepak), białko wieprzowe, przyprawy (zawiera gorczyce, seler) ekstrakty przypraw, cebula, zioła, por, glukoza, aromaty, przeciwutleniacze, kwas askorbinowy, izoaskorbinian sodu, glutaminian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

Pasztet wędzony MIŁOSŁAW: mięso wieprzowe, wątroba wieprzowa, tłuszcz wieprzowy, tkanka łączna wieprzowa, sól, przyprawy, emulgator E471, przeciwutleniacz E300, E315, regulator kwasowości E330, substancja konserwująca. Może zawierać: gluten, soję, mleko, seler, dwutlenek siarki, gorczycę.

Schab Dziadkowy PROSIACZEK, wędzonka wieprzowa wędzona parzona: schab wieprzowy, sól, przyprawy naturalne, cukry (syrop glukozowy, glukoza), substancja konserwująca (azotyn sodu-składnik soli peklującej). Może zawierać soję i mleko.

Schab z pieca Sobkowiak: schab wieprzowy (92,6%), woda, sól, substancja konserwujaca E250, przyprawy, izolat białka sojowego, stabilizatory: E450, E 451, E452, przeciwutleniacz E316, wzmacniacz smaku E621, dekstroza, substancja przeciwbrylująca E 551, ekstrakty drożdżowe, glukoza, aromaty przetworzone, naturalne preparaty aromatyczne. Produkt może zawierać śladowe ilości: gorczycy, laktozy, selera, glutenu.

Szynka słoneczna: szynka wieprzowa wędzona parzona PROSIACZEK): mięso wieprzowe 82%, woda, sól, białko sojowe, hydrolizat białka sojowego, stabilizatory (E 451, E 450, E 452, E 262, E 330, E 300), substancje zagęszczające (E 407, E 415), cukier, maltodekstryna, wzmacniacze smaku (E 621, E635), błonniki roślinne bezglutenowe (pszenny, owsiany), przeciwutleniacz E301, aromaty, białko wieprzowe, substancje konserwujące – E250, może zawierać: mleko, seler, gorczyca.

Szynka z kurcząt: mięso z piersi kurczaka 89%, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy, aromaty, wzmacniacze smaku E621, przeciwutleniacz E250, Może zawierać: gluten, seler, soje, gorczyce, dwutlenek siarki.

SERY

Ser twarogowy półtłusta TOP TOMYŚL – ser twarogowy z mleka.

Ser śmietankowy Delfiko: śmietanka pasteryzowana, czyste kultury mleczarski.

Ser żółty gouda: mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia; substancja konserwująca: azotyn potasu, barwnik – annato. Produkt może zawierać pochodnejaj.

Ser żółty radamer: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej (laktoza), stabilizator – chlorek wapnia, substancja konserwująca – lizozym z białka jaja kurzego, barwnik annato.

Ser żółty w plastrach: mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator: chlorek wapnia; substancja konserwująca: lizozym (z białka jaja kurzego), podpuszczka, barwink -karoteny. Produkt może zawierać pochodnejaj.

ZUPY

Kapuśniak z białej kapusty: woda, kurczak, kapusta biała, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, sól, pieprz.

Krupnik: woda, kurczak, kasza jęczmienna, ziemniak, marchew, pietruszka, pietruszka, por, śmietanka UHT Gostyń 18%, ziele angielski, liść laurowy (w związku z wykorzystywaniem na terenie zakładu: mąki pszennej, gorczycy, selera, hydrolizatu białka sojowego, mleka i jaj, produkt może zawierać śladowe ich ilości ziele angielskie), sól, pieprzRosół drobiowy z makaronem lub z kasza manną: wywar rosołowy (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), makaron Lubella (mąka z pszenicy durum, jaja) lub kasza manna ugotowane na wodzie osolonej.

Zupa jarzynowa: woda, kurczak, kalafior, brokuły, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, śmietanka UHT Gostyń 18%, koper, ziele angielskie, sól, pieprz.

Zupa kalafiorowa: woda, kurczak, kalafior, ziemniak, marchew, pietruszka, por, śmietanka UHT Gostyń 18%, koper, ziele angielskie, sól, pieprz.

Zupa krem brokułowa: woda, kurczak, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietanka UHT Gostyń 18%, sól, pieprz.

Zupa krem groszkowa: woda, kurczak, groszek zielony konserwowy Pudliszki (groszek, woda, cukier, sól), marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietanka UHT Gostyń 18%, sól, pieprz.

Zupa krem z pory: woda, kurczak, por, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna, śmietanka UHT Gostyń 18%, sól, pieprz.

Zupa krem szparagowa: woda, kurczak, szparagi świeże lub przecier szparagowy (szparagi, woda, kwas cytrynowy), marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietanka UHT Gostyń 18%, sól, pieprz.

Zupa krem szpinakowa: woda, kurczak, szpinak mrożony, marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, śmietanka UHT Gostyń 18%, sól, pieprz.

Zupa ogórkowa: woda, kurczak, ziemniaki, marchew, ogórki kiszone (ogórki 57%, zalewa: woda, sól, czosnek, chrzan, produkt może zawierać gorczycę), pietruszka, por, śmietanka UHT Gostyń 18%, liść laurowy: liść laurowy (w związku z wykorzystywaniem na terenie zakładu: mąki pszennej, gorczycy, selera, hydrolizatu białka sojowego, mleka i jaj, produkt może zawierać śladowe ich ilości ziele angielskie), sól, pieprz.

Zupa pomidorowa: woda, kurczak, ryż lub makaron Lubella (mąka z pszenicy durum, jaja) lub makaron Czernecki (kasza pszenna makaronowa, kasza pszenna durum, masa jajowa), marchew, pietruszka, seler, por, koncentrat pomidorowy, śmietanka UHT Gostyń 18%, sól, ziele angielskie, pieprz.

Zupa ryżowa na wywarze rosołowym: wywar rosołowy (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), ryż.

DRUDIE DANIA

Bitki schabowe lub indycze: schab wieprzowy lub piersi indyka, cebula,  olej rzepakowy, mąka pszenna, woda, sól, pieprz.

Filet z kurczaka lub indyka w panierce: filet z kurczaka lub indyka,bułka tarta (mąka pszenna, sól, drożdże, woda) jajka, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz.

Gołąbki z mięsem, sosem pomidorowym: mięso szynkowe wieprzowe, kapusta biała, ryż, jajka, olej, cebula, czosnek, majeranek, sól, pieprz.

Sos pomidorowy: wywar rosołowy (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, śmietanka UHT Gostyń 18%, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Gulasz z mięsem wieprzowym: mięso szynkowe wieprzowe, woda, mąka pszenna, cebula, czosnek, olej, majeranek, sól, papryka, pieprz.

Jajecznica: jaja wyparzone, masło, śmietanka UHT Gostyń 18%, sól.

Jajko w sosie pomidorowym z makaronem: jajka gotowane, makaron Lubella (mąka z pszenicy durum, jaja) ugotowany w osolonej wodzie.

Sos pomidorowy: wywar rosołowy (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, śmietanka UHT Gostyń 18%, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Kopytka z kapustą: ziemniaki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, sól, pieprz.

Cebulka duszona na maśle (śmietanka pasteryzowana).

Kapusta kiszona gotowana: kapusta kiszona, woda, ziele angielskie, liść laurowy (w związku z wykorzystywaniem na terenie zakładu: mąki pszennej, gorczycy, selera, hydrolizatu białka sojowego, mleka i jaj, produkt może zawierać śladowe ich ilości ziele angielskie), sól, pieprz.

Kotlet jajeczny: jajka gotowane, buła tarta (mąka pszenna, sól, drożdże, woda), jaja surowe wyparzone, szczypiorek, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Kotlet mielony drobiowy: filet z kurczaka, bułka czerstwa pszenna, jajka, buła tarta (mąka pszenna, sól, drożdże, woda), cebula, czosnek, olej, sól, pieprz.

Kotlet mielony wieprzowy: mięso szynkowe wieprzowe, bułka czerstwa pszenna, jajka, buła tarta (mąka pszenna, sól, drożdże, woda), cebula, czosnek, olej, sól, pieprz.

Makaron z masłem i serem białym: makaron Lubella ( mąka z pszenicy durum, jaja) ugotowany w osolonej wodzie, ser biały półtłusty, masło, (śmietanka pasteryzowana), cukier.

Naleśniki z dżemem truskawkowym: mleko spożywcze 2%, mąka pszenna, woda, jajka, cukier, cukier waniliowy, drzem truskawkowy (Dżem truskawkowy Międzychód: cukier, truskawki (50%), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja żelująca: pektyna), olej rzepakowy.

Obiady gotowe Gerber – uzgodnione indywidualnie z rodzicami dziecka. Skład np.: woda, marchew, pietruszka, zielony groszek, schab, ziemniaki, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, makaron (mąka pszenna durum, woda), jarzyny. Zawiera gluten.

Pieczeń drobiowa: udziec z indyka, woda, cebula, czosnek, mąka pszenna, papryka słodka, sól, pieprz.

Pieczeń z karkówki lub łopatki duszony w sosie własnym: karkówka lub łopatka, woda, olej rzepakowy, cebula, czosnek, papryka słodka, majeranek, sól, pieprz.

Pierogi z sera białego na słodko: ser biały półtłusty, mąka pszenna, jajka, cukier, masło (śmietanka pasteryzowana), osolona woda do ugotowania pierożków.

Potrawka z kurczaka: ryż ugotowany (może zawierać gluten),  mięso z kurczaka gotowane  w wywarze rosołowym (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), marchewka gotowana z wywaru.

Sos potrawkowy: wywar rosołowy, masło, mąka pszenna, żółtko jaja, sól.

Pulpety rybne gotowane: Filet rybny z dorsza (ryba dorsz 95%, woda 5%), bułka czerstwa pszenna, jajka, buła tarta (mąka pszenna, sól, drożdże, woda), cebula, czosnek, sól, pieprz, osolona woda do gotowania.

Pulpety rybne: : Filet rybny z dorsza (ryba dorsz 95%, woda 5%), bułka czerstwa pszenna, jajka, buła tarta (mąka pszenna, sól, drożdże, woda), cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Racuchy drożdżowe: mąka pszenna,  mleko spożywcze 2%, jajka, drożdże, olej rzepakowy, cukier.

Ryż zapiekany z jabłkami: mleko spożywcze 2%, ryż,  jabłka tarte, masło (śmietanka pasteryzowana),  cukier, cukier waniliowy, cynamon.

Schab gotowany w sosie własnym: woda, schab wieprzowy, liść laurowy (w związku z wykorzystywaniem na terenie zakładu: mąki pszennej, gorczycy, selera, hydrolizatu białka sojowego, mleka i jaj, produkt może zawierać śladowe ich ilości ziele angielskie), ziele angielskie, sól, pieprz czarny.

Sos własny: wywar z gotowanego mięsa schabu (woda, schab wieprzowy, liść laurowy (w związku z wykorzystywaniem na terenie zakładu: mąki pszennej, gorczycy, selera, hydrolizatu białka sojowego, mleka i jaj, produkt może zawierać śladowe ich ilości ziele angielskie), ziele angielskie, sól, pieprz czarny), woda, mąka pszenna, masło, sól.

 

SOSY

Sos chrzanowy: wywar rosołowy (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), mąka pszenna, masło (śmietanka pasteryzowana), chrzan tarty (chrzan 62%, woda, cukier, mleko w proszku, sól, olej roślinny, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja konserwująca – pirosiarczyn sodu), sól.

Sos koperkowy: wywar rosołowy (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), koper świeży, mąka pszenna, masło (śmietanka pasteryzowana), sól.

Sos musztardowy: wywar rosołowy (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), mąka pszenna, masło (śmietanka pasteryzowana), musztarda Pegazus (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól, przyprawy), sól.

Sos pietruszkowy: wywar rosołowy (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), pietruszka zielona, mąka pszenna, masło (śmietanka pasteryzowana), sól.

Sos pomidorowy: wywar rosołowy (woda, kurczak, marchew, pietruszka, seler,  por, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz), mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, śmietanka UHT Gostyń 18%, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Sos potrawkowy: wywar rosołowy, masło, mąka pszenna, żółtko jaja, sól.

Sos własny: wywar z gotowanego mięsa schabu (woda, schab wieprzowy, liść laurowy (w związku z wykorzystywaniem na terenie zakładu: mąki pszennej, gorczycy, selera, hydrolizatu białka sojowego, mleka i jaj, produkt może zawierać śladowe ich ilości ziele angielskie), ziele angielskie, sól, pieprz czarny), woda, mąka pszenna, masło (śmietanka pasteryzowana), sól.

 

RYBY

Filet rybny z dorsza – ryba dorsz 95%, woda 5%.

Makrelawędzona: makrela (północno-wschodni Atlantyk), sól

Makrela w oleju: filet z makreli, olej rzepakowy, sól.

Makrela w sosie pomidorowym: filety z makreli, sos pomidorowy (woda, koncentrat pomidorowy, cukier, musztarda (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól, przyprawy, aromat), substancje zagęszczające: acetylowany adypinian diskrobiowy, guma guar; olej rzepakowy, sól, mąka pszenna, mieszanka przypraw, ekstrakt papryki słodkiej, regulator kwasowości: kwas cytrynowy)).

SURÓWKI

Buraczki tarte: buraki ćwikłowe pasteryzowane (buraki ćwikłowe, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól), masło, (śmietanka pasteryzowana), cukier.

Marchewka gotowana z groszkiem: marchew, masło, (śmietanka pasteryzowana), groszek konserwowy, cukier, sól.

Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, marchew, jabłko, olej, musztarda (gorczyca, woda, ocet, cukier, sól, przyprawy), pieprz, sól.

Surówka z kapusty pekińskiej: kapusta pekińska, marchew, jabłko, jogurt naturalnyTOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), cukier, sok z cytryny, sól.

Surówka z marchwi i jabłka: tarta marchew, tarte jabłko, sok z cytryny, cukier, sól.

Surówka z selera:seler, jabłko, ananas, jogurt naturalnyTOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), cukier, sok z cytryny, sól.

Surówka z pomidorów: świeże pomidory, jogurt naturalnyTOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), sól.

Surówka z pory: por, jabłko, kukurydza (kukurydza, woda, cukier, sól),jogurt naturalnyTOP TOMYŚL (mleko, mleko w proszku), cukier, sól.

NAPOJE

Kawa inka: zboża 72%, (jęczmień, żyto) cykoria, burak cukrowy – prażone.

Kakao: produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka i glutenu.

Herbata malinowa VITAX: hibiskus, owoc maliny (40%), jabłko, aromaty, lisć jeżyny, kwas cytrynowy, owoc bzu czarnego.

Herbata koperkowa Herbapol: 100% owocu kopru włoskiego.

Herbata Lipton: herbata czarna.

CIASTA, CIASTKA

Chrupki kukurydziane: kasza kukurydziana, sól, może zawierać śladowe ilości orzechów.

Herbatniki petit beurre: mąka pszenna, cukier, uwodorniony roślinny olej palmowy, syrop inwertowany, substancje spulchniające (E 500, E 503) odtłuszczone mleko w proszku, emulgator lecytyna sojowa (E322) aromat (wanilina) substancja konserwująca, E223 – zawiera dwutlenek siarki/siarczyny.

Precelki ptysiowe: mąka pszenna, tłuszcz roślinny (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, emulgator: mono-1 diglicerydy kwasów tłuszczowych; aromat), jaja, cukier, substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany, sól.

Ciasto drożdżowe: mąka pszenna, mąka krupczatka, mleko 2%, jaja, masło, cukier, sól, cukier waniliowy.

PRZYPRAWY

Proszek do pieczenia: substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany; mąka pszenna. Produkt może zawierać jaja, mleko i soję.

Cukier waniliowy: cukier, aromat (etylowanililina).

Sól, pieprz, papryka słodka w proszku ( na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są: gorczyca, gluten, seler, soja, mleko, jajo, sezam), majeranek, ziele angielski, liść laurowy.

WARZYWA, OWOCE

Warzywa: marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapusta kiszona, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, ogórek świeży, ogórek kwaszony, pomidory, rzodkiewka, cebula, czosnek.

Ogórki kiszone: ogórki 57%, zalewa: woda, sól, czosnek, chrzan, produkt może zawierać gorczycę.

Owoce: jabłka, gruszki, banan, cytryny.